متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی
تخصص گوش و حلق و بینی و جراحی سرو گردن، یکی از تخصص های مهم در پزشکی است. در این تخصص پزشکان بر روی مشکلات گوش، بینی، گلو و حنجره تمرکز دارند. جراحی سر و گردن، و نیز جراحی زیبایی بینی زیر مجموعه ای از این تخصص هستند. تخصص گوش و حلق و بینی طی دهه های اخیر پیشرفت های چشمگیری داشته است. این شاخه از پزشکی با راه های هوایی و تنفسی انسان سر و کار دارد. در ایران همه ساله تعدادی از پزشکان عمومی با کسب رتبه ی لازم در آزمون دستیاری پزشکی برای ورود به این رشته ی تخصصی اقدام می نمایند؛ و پس گذراندن دوره ی رزیدنتی به عنوان متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی به فعالیت در این زمینه می پردازند.
متخصص گوش و حلق و بینی با سال ها تحصیل و کار در دوره ی عمومی پزشکی و سپس کسب تجربه در دوره ی رزیدنتی، به یادگیری راه های درمان ارتباطات راه هوایی، شنوایی، بویایی، چشایی و زیبایی سر و صورت و بینی می پردازد. درمان پولیپ های بینی، ضایعات حنجره و تومورهای سرو گردن نیز بر عهده ی متخصص گوش و حلق و بینی می باشد. متخصصین گوش و حلق و بینی در گرایش های مختلفی به فعالیت می پردازند. از شاخه های کاری این گروه از پزشکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راینولوژی: جراحی بینی، اندوسکوپی بینی، سینوس های صورت
- اتولوژی: جراحی گوش و تعادل
- لارنگولوژی: جراحی حنجره و ضایعات مخاطی حنجره
- جراحی سرو گردن: تومورهای سرو گردن
- اطفال: بیماری های گوش و حلق و بینی و عوارض آن در کودکان
- جراحی زیبایی: صورت و بینی
- ایمونولوژی و آلرژی: مشکلات آلرژیک

انتخاب جراح جهت عمل جراحی زیبایی بینی
در انتخاب جراح جهت انجام عمل زیبایی بینی باید به این نکته ی مهم توجه داشته باشید که تنها سه دسته از پزشکان متخصص، مجوز انجام این عمل زیبایی را دارند.
- جراح متخصص گوش و حلق و بینی: که پس از کسب مدرک پزشکی عمومی، به مدت ۴ سال دوره ی تخصصی جراحی گوش و حلق و بینی را می گذراند.
- جراح فوق تخصص پلاستیک: این گروه نیز پس از طی نمودن دوره ی پزشکی عمومی، دوره ی جراحی عمومی را به مدت ۴ سال و سپس دوره ی فوق تخصص جراحی پلاستیک را طی ۳ سال می گذرانند.
- جراح فک و صورت: این گروه از پزشکان در ابتدا دوره ی دندان پزشکی عمومی را می گذرانند و سپس با گذراندن دوره ی تخصصی فک و صورت، جراح فک و صورت می شوند.
چگونگی انتخاب متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی
توجه به این نکته ضروری است که به جز تخصص های ذکر شده در بالا هیچ یک از تخصص های دیگر در پزشکی اجازه ی انجام عمل جراحی زیبایی بینی را ندارند. اما افراد مختلف باز هم در این زمینه و در چگونگی انتخاب متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی و در انتخاب جراح مناسب برای عمل زیبایی بینی با این سوال مواجه اند که کدام یک از این سه دسته ی ذکر شده از پزشکان برای این عمل جراحی زیبایی گزینه ی بهتری هستند. پاسخ به این سوال در حالت کلی سخت است؛ زیرا عمل جراحی زیبایی بینی در واقع تلفیقی از هنر و علم است. علم مورد نیاز به انجام این عمل جراحی در هر سه دسته ی مذکور در طی دوران تخصصی به دست خواهد آمد. پس در واقع عامل تعیین کننده ی اصلی در کسب نتیجه ی مطلوب، میزان هنر و مهارت یک جراح است که امری فردی و ذاتی است.
از همین رو به طور کلی نمی توان گفت کدام یک از این متخصصین جهت انجام عمل جراحی زیبایی بینی بر دیگری برتری دارد.
عباراتی همچون پزشک زیبایی یا جراح زیبایی چندان درست نیستند. بلکه عبارت هایی همچون متخصص گوش و حلق و بینی، متخصص فک و صورت یا فوق تخصص جراحی پلاستیک عبارت های درست تر می باشند. برای انتخاب جراح مناسب بهتر است فرد متقاضی عمل جراحی زیبایی بینی ابتدا با انجام تحقیقات لازم لیستی از جراحانی را که با آنها در اینترنت آشنا شده و یا توسط آشنایان و اطرافیان معرفی شده اند تهیه نماید و پس از انجام مشاوره ی حضوری، جراح خود را انتخاب نماید.
تاثیر نوع بينی بر الگوی عمل جراحی زیبایی بینی
نوع بینی می تواند بر الگوی عمل جراحی زیبایی بینی موثر باشد. بعضی بينی ها که به بينی گوشتی معروف هستند، دارای مشخصه ی بينی پهن با پوست ضخيم وبافت غضروفی ناچيز می باشند. روش اصلاح اين گونه بينی ها با روش جراحی بينی های استخوانی متفاوت می باشد. در جراحی بينی گوشتی استفاده از روش های تقويت اسكلت بينی جهت افزايش حمايت بافت های نرم بينی ضرورت دارد. جراحی این نوع بینی ها با استفاده از تکنیک های جدید با نتایج مطلوب همراه خواهد بود.

پيش از عمل باید به چه نكاتی توجه داشت؟
برای آمادگی عمل جراحی زیبایی بینی، باید بر انتخاب یک رژیم غذایی مناسب که دارای سطح پروتئین بالا است تمرکز نمود. پس بهتر است افراد متقاضی برای انجام این جراحی اطلاعات مربوط به تغذیه و رژیم غذایی مناسب مورد نیاز قبل از انجام عمل جراحی زیبایی بینی را کسب نمایند. با وجودی که خوابیدن می تواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند، فرد ممکن است از چند روز قبل از عمل بینی با مشکل بی خوابی مواجه شود. زیرا ممکن است بیمار دچار اضطراب شده و نسبت به شرایطی که ممکن است پس از عمل جراحی برای وی ایجاد شود، دچار نگرانی شود. به هر حال باید در نظر گرفت که اضطراب و استرس پیش از عمل شرایطی عادی به حساب می آید که بیشتر افراد به آن دچار می شوند. زیرا عمل جراحی برای آنها یک تجربه ی ناشناخته است و به همین دلیل مواجه شدن با یک تجربه ی جدید ممکن است برای فرد تشویش و نگرانی ایجاد نماید. اما به هر حال کم خوابی به خودی خود باعث ایجاد عوارض جانبی برای فرد نمی شود و به همین دلیل نیازی به نگرانی در این درباره نیست. متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی عموما توصیه های زیر را برای رعایت نمودن پیش از عمل جراحی بینی به مراجعین خود توصیه می کند.
مراقبت های پیش از عمل جراحی زیبایی بینی
پیش از عمل جراحی زیبایی بینی مراقبت هایی لازم است که متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی به فرد متقاضی جراحی توصیه می کند تا آنها را رعایت نماید تا دوره بهبودی بهتری در پیش داشته باشد. در ادامه نکاتی که باید قبل از عمل بینی رعایت شود نام برده شده است. اما همیشه توجه به این نکته ضروری است که برای دریافت اطلاعات دقیق تر باید از پزشک خود کمک بگیرید.
- دو هفته پیش از عمل نباید از آسپرین استفاده نمود.
- استفاده از دخانیات و نیکوتین که مسبب تنگ شدن رگ های خونی و نیز موجب اختلال در گردش خون می شود، حداقل ۲ هفته پیش از عمل جراحی زیبایی بینی باید قطع شود.
- ۸ ساعت قبل از عمل باید از خوردن و آشامیدن پرهیز نمود.
- نوشیدن آب کافی در روز پیش از عمل ضروری است.
- دوش گرفتن در شب قبل از عمل می تواند علاوه بر پاکیزگی به ریلکس شدن شما کمک کند.
- برای کم کردن اضطراب خود راه های رسیدن به محل کلینیک و یا بیمارستانی را که قرار است در آن جراحی انجام شود بررسی نمایید.
- در روز عمل هیچ زیورآلاتی به همراه نداشته باشید.
- از خوردن و آشامیدن در روز عمل جدا خودداری نمایید.
- آزمایش و مدارک پزشکی خود را در روز عمل به همراه داشته باشید.
توصیه های متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی برای مراقبت های بعد از عمل جراحی زیبایی بینی
۲۴ ساعت اول بعد از عمل سخت ترین زمان برای فرد است؛ زیرا در این زمان هنوز اثر داروهای بیهوشی به طور کامل از بین نرفته است و فرد ممکن است کمی سردرد، ورم، کبودی و خونریزی بینی را تجربه کند. در این زمان بهتر است فرد فقط استراحت نموده و از مسکن های تجویز شده توسط پزشک خود استفاده نماید. همچنین رعایت و توجه به این نکات که توسط متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی توصیه می شود می تواند برای افراد مفید باشد:
- بهترین زمان برای استحمام بعد از عمل جراحی زیبایی بینی باید توسط پزشک تعیین شود.
- حداقل تا ۲۴ ساعت پس از عمل استفاده از کمپرس سرد در اطراف بینی و زیر چشم برای کاهش کبودی و تورم ضرورت دارد.
- در ۲۴ ساعت اول باید از مایعات و غذاهای نرم استفاده نمود و از خوردن غذاهایی که به جویدن زیاد نیاز داشته باشد پرهیز کرد.
- در روزهای اول بعد از جراحی بینی، مسافرت با هواپیما توصیه نمی شود.
- برای وارد شدن فشار کمتر با دهان باز عطسه و یا سرفه کنید.
- از فین کردن و فشار به بینی در روزهای اول بعد از عمل بپرهیزید چون می تواند باعث خونریزی شود.
- در هفته های اول بعد از عمل از خندیدن و حرف زدن زیاد خودداری نمایید.
- برخی از خوراکی هایی برای کاهش تورم صورت مفید هستند. آب آناناس، آلوئه ورا و کرفس به کاهش تورم صورت کمک می کنند. از خوردن نمک نیز به منظور کمک به کاهش تورم خودداری کنید.
- هنگام استراحت و خواب چند بالش زیر سر خود بگذارید و از مسواک نرم استفاده کنید.
- تا دو ماه نباید از عینک طبی یا آفتابی استفاده شود؛ می توان از لنز به عنوان جایگزین استفاده کرد.
- تا چند هفته ی اول از فعالیت های شدید ورزشی، پایین نگاه داشتن سر و بلند کردن اجسام سنگین اجتناب کنید.
- در نحوه ی چسب زدن به بینی که به دلیل کاهش دادن تورم و چسبیدن پوست بینی به اسکلت صورت می گیرد دقت کافی داشته باشید.
- استفاده از یک مولتی ویتامین مناسب، سه هفته قبل از عمل جراحی زیبایی بینی، می تواند به بهبود سریع تر زخم کمک نماید.
تکنیک های رینوپلاستی
صرف نظر از نوع بینی یک بیمار که می تواند گوشتی یا استخوانی و یا ترکیبی از این دو باشد، پزشک جراح معمولا یک یا دو مورد از تکنیک های اصلی را برای اصلاح مشکل مورد استفاده قرار می دهد. متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی برای انجام رینوپلاستی از روش های باز و بسته استفاده می کند. در تکنیک جراحی بسته به دلیل اینکه تمام شکاف ها در داخل بینی ایجاد می شود و نیازی به ایجاد شکاف در ناحیه ی خارجی بینی نیست، نسبت به تکنیک های دیگر برتری دارد. در این تکنیک با وجودی که شکاف ها پنهان هستند، جراح به اکثر بخش های بینی دسترسی دارد و می تواند مشکلات زیبایی و ساختاری آن را اصلاح نماید. در تکنیک رینوپلاستی باز، جراح دسترسی بیشتر و بهتری به غضروف و استخوان بینی دارد. در این حالت با ایجاد شکاف در انتهای تیغه میانی بینی و ناحیه ی بین دو حفره بینی، جراح پوست سر بینی را بر می دارد و غضروف را اصلاح می نماید. در این روش پس از بهبودی، علائم بسیار محدودی از شکاف ایجاد شده بر روی پوست باقی می ماند و در اکثر موارد نیز در زیر ناحیه ی بینی پنهان می شود.